Versteend hout

Onze collectie versteend hout komt uit de binnenlanden van Java en andere eilanden in Indonesië. De versteend houten stukken zijn tussen de 2 en 25 miljoen jaar oud.

Versteend hout wordt vaak gebruikt als decoratie voor binnen en buiten. Denk bijvoorbeeld aan een versteend houten bijzettafel, of aan een schijf van versteend hout op standaard. De laatste jaren wordt een stuk versteend hout ook steeds vaker als gedenksteen of grafmonument toegepast. U kunt bij ons een versteend houten gedenksteen zelf komen uitzoeken. Het plaatsen van deze gedenksteen dient u zelf te regelen. Ook andere wensen, zoals graveren van gedenkplaten, laten we graag aan specialisten over.

Versteend hout wordt ook wel fossiel hout genoemd. Ieder stuk versteend hout uit onze collectie is gefotografeerd en op de website geplaatst. Naast de foto’s op de website, is onze gehele voorraad versteend hout in onze showtuin en showroom te bewonderen.

Wat is versteend hout?

Versteend hout is ontstaan doordat bomen onder een laag met vulkanisch as terecht komen. De as bevat allerlei mineralen die oplossen in het grondwater. Doordat het hout niet in contact komt met zuurstof, verrot het niet zo snel als normaal. Uiteindelijk verrot het hout toch, en nemen de mineralen plaats in de houtcellen. Doordat dit proces langzaam geschiedt, blijft de structuur van het hout perfect bewaard. De jaarringen in versteend hout zijn hierdoor uitstekend te zien. Kenners kunnen zelfs de boomsoort nog herkennen.

Volgens geologisch onderzoek is ons fossiel hout ontstaan in het Miocene tijdperk (5 miljoen tot 25 miljoen geleden) en in het Pliocene tijdperk (2 tot 5 miljoen jaar geleden). In het Pliocene tijdperk was de aarde koeler dan in het warmere Miocene tijdperk.

Het fossiele hout is ontstaan door erupties van vulkanen, waardoor de boomstammen onder een as-laag kwamen te liggen. Op de vulkaanhellingen werden de bomen ontworteld door de uitbarstingen. Deze vielen vervolgens op de grond en werden bedekt door een as-laag. Door deze as-laag versteenden de bomen na duizenden jaren. Tot op heden zijn er nog steeds tientallen vulkanen actief in Indonesiё.

Veel fossiel hout kan worden gevonden bij uitgebluste vulkanen. Plaatsen waar fossiel hout gevonden kan worden zijn bijvoorbeeld op Java in de buurt van Pacitan, gelegen in het zuiden. Maar ook in de buurt van Banjanegara, gelegen in midden Java. En op West Java vooral in het gebied Banten.

Er zijn verschillende kleuren versteend hout, deze verschillen komen onder andere door de boomsoort, de mineralen in de grond en de mineralen die vrijkomen bij een vulkaanuitbarsting. Een goed voorbeeld is de Kelimutu vulkaan op Flores. Dit is een vulkaan met 3 kratermeren die naast elkaar liggen. Door de verschillende mineralen heeft elk meer een andere kleur.

Beeldentuin Someren
Beeldentuin Someren

Wij helpen u graag in onze 1.500m2 showroom & showtuin

We heten u van harte welkom. Alles wat u hier op deze site ziet staat er opgesteld. Laat u verrassen en neem er de tijd voor om al dat moois te bekijken.

Ontdek meer

Maar ook online helpen wij u graag..

  • 1. Stel uw producten online samen
  • 2. Stuur uw wenslijst naar ons door
  • 3. Wij maken extra foto's, indien gewenst
  • 4. Nu kunt u met een gerust hart online bestellen!

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.5

Snelle levering, goed verpakt

Goede kwaliteit, snelle levering, goede communicatie

AvR

22-05-2024

Duidelijke site, levering op tijd

Snelle levering en betaalbare prijzen

Martin

17-05-2024

Zeer mooi en prettig bedrijf

Duidelijke omschrijving en snelle en prettige levering

Annelies Engels

17-05-2024

Op zoek naar meer inspiratie?
Volg ons op Social Media!

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Met meer dan 20 jaar ervaring helpen we u graag met een passend advies! Bel ons op of stuur ons een e-mail en dan reageren wij zo snel mogelijk.

Wij zijn vandaag gesloten

Maandag
11:00 tot 15:00
Dinsdag
Gesloten
Woensdag
11:00 tot 15:00
Donderdag
Gesloten
Vrijdag
11:00 tot 15:00
Zaterdag
11:00 tot 15:00
Zondag
Gesloten

Speciale dagen:

06-07-2024
Gesloten
Brugstraat 18
5712 AZ Someren
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.