Cookies verbeteren de gebruikerservaring op onze site. Is dat akkoord? Akkoord Instellingen
 
Achtergrond cat2 links
Achtergrond cat2 rechts
 

Versteend hout

Onze collectie versteend hout komt uit de binnenlanden van Java en andere eilanden in Indonesië. De versteend houten stukken zijn tussen de 2 en 25 miljoen jaar oud.

Versteend hout wordt gebruikt als decoratie voor binnen en buiten. Denk bijvoorbeeld aan een versteend houten bijzettafel, een schijf van versteend hout of aan een grafsteen van versteend hout. De laatste jaren wordt een stuk versteend hout ook steeds vaker als gedenksteen of grafmonument toegepast. Men zoekt hun versteend houten gedenksteen in dit geval bij ons in de tuin uit en plaatst het stuk vervolgens zelf bij hun overleden dierbare. Wij zijn daar niet op ingericht. Ook andere wensen, zoals graveren van gedenkplaten, laten we graag aan specialisten over.

Versteend hout wordt ook wel fossiel hout genoemd. Ieder stuk versteend hout uit onze collectie is gefotografeerd en op de website geplaatst. Onze voorraad bestaat altijd uit meer dan 100 stukken fossiel hout, en deze wordt regelmatig aangevuld. Naast de foto’s op de website, is onze gehele voorraad versteend hout in onze showtuin en showroom te bewonderen.

Indien gewenst worden de zwaardere stukken versteend hout, tegen meerprijs, door onze externe transportdienst tot bij u aan de voordeur op een palletje bezorgd.

Wat is versteend hout?

Versteend hout is een steensoort die kan ontstaan doordat bomen onder een laag met vulkanisch as terecht komen. De as bevat allerlei mineralen die oplossen in het grondwater. Doordat het hout niet in contact komt met zuurstof, verrot het niet zo snel als normaal. Uiteindelijk verrot het hout toch, en nemen de mineralen plaats in de houtcellen. Doordat dit proces langzaam geschiedt, blijft de structuur van het hout perfect bewaard. De jaarringen in versteend hout zijn hierdoor uitstekend te zien. Kenners kunnen zelfs de boomsoort nog herkennen.

Volgens geologisch onderzoek is ons fossiel hout ontstaan in het Miocene tijdperk (5 miljoen tot 25 miljoen geleden) en in het Pliocene tijdperk (2 tot 5 miljoen jaar geleden). In het Pliocene tijdperk was de aarde koeler dan in het warmere Miocene tijdperk.

Het fossiele hout is ontstaan door erupties van vulkanen, waardoor de boomstammen onder een aslaag kwamen te liggen. Op de vulkaanhellingen werden de bomen ontworteld door de uitbarstingen. Deze vielen vervolgens op de grond en werden bedekt door een aslaag. Door deze aslaag versteenden de bomen na duizenden jaren. Tot op heden zijn er nog steeds tientallen vulkanen actief in Indonesi—Ď.

Veel fossiel hout kan worden gevonden bij uitgebluste vulkanen. Plaatsen waar fossiel hout gevonden kan worden zijn bijvoorbeeld op Java in de buurt van Pacitan, gelegen in het zuiden en het midden van Java. Maar ook in de buurt van Banjanegara, gelegen in midden Java. En op West Java vooral in het gebied Banten.

In het hout zitten verschillen in de kleuren. Deze verschillen komen onder andere door de boomsoort, de mineralen in de grond en de mineralen die vrijkomen bij een vulkaanuitbarsting. Een goed voorbeeld is de Kelimutu vulkaan op Flores. Dit is een vulkaan met 3 kratermeren die naast elkaar liggen. Door de verschillende mineralen heeft elk meer een andere kleur. Van tijd tot tijd verandert de kleur in elk meer.

Versteend hout voor buiten

De meeste van onze stukken versteend hout voor buiten hebben we zelf in Indonesië geselecteerd. Deze stukken versteend hout voor buiten kunnen bijvoorbeeld dienen als een echte eyecatcher in de tuin of als een gedenksteen. Daarnaast hebben sommige exemplaren een vlakke bovenzijde, waardoor deze kunnen dienen als sokkel.

Met een stuk versteend hout voor buiten koopt u altijd iets unieks.

Versteend hout voor binnen

Naast robuuste stukken versteend hout voor buiten hebben we ook een collectie met versteend hout voor binnen. Deze collectie bevat onder andere schitterende creaties versteend hout op een standaard, losse stukken versteend hout die aan zowel de boven- als onderzijde zijn gepolijst, versteend houten fruitschalen, schemerlampen van versteend hout en waxinelichtje houders van versteend hout.

Versteend hout kopen?

Al onze versteend houten stukken zijn gemakkelijk via onze webshop te bestellen. Het is daarnaast ook mogelijk de stukken te bewonderen in onze showtuin en showroom.

U bent van maandag tot en met zaterdag tussen 11.00 uur en 15.00 uur van harte welkom. Komt een ander tijdstip u beter uit? Geen probleem. Neem in dit geval wel vooraf even contact met ons op, zodat we samen een afspraak in kunnen plannen.

Bij vragen kunt u te allen tijde contact met ons opnemen door te bellen naar 0493-494677 of door een mail te sturen naar info@beeldenmarkt.nl. Wij helpen u graag verder!

Social media
Facebook logo LinkedIN logo
Blogger logo Google plus logo