Cookies verbeteren de gebruikerservaring op onze site. Is dat akkoord? Akkoord Instellingen

Showroom, zonder tegenbericht, tussen 11.00 en 15.00 uur open.
2e Paasdag tussen 12.00 en 15.00 uur open.
Nu tot 15 april 2020 gratis verzending vanaf € 75,00 bestelwaarde.

 
Achtergrond cat45 links
Achtergrond cat45 rechts
 

Achtergrondinformatie Houtsculpturen uit Teakhout

De collectie houtsculpturen die u op beeldenmarkt.nl vindt zijn door de natuur gevormde teakwortels.

Even een stukje historie. Teak komt oorspronkelijk uit de gordel die loopt van Birma naar India, Laos, de Filippijnen en Laos. In de Nederlandse koloniale tijd is het zaad van de teakhouten boom geëxporteerd naar Indonesië. De grote plantages in Indonesië zijn dus vaak al heel veel jaren oud met teakbomen die meer dan 40 meter hoog zijn geworden.

Meer dan 100 jaar geleden werden in Indonesië grote teakbomen geveld. Toentertijd hadden ze geen bestemming voor de teakhouten wortels. Het was toen, en wellicht nu ook nog, best wel zwaar om deze zeer grote wortels vrij en los te maken van alle aarde. En ook het transport is een belangrijk aandachtspunt. Het gevolg was dat ze in die tijd de teakwortels gewoon in de grond lieten zitten. Ze zijn rotbestendig. Dit houdt in dat de lokale boeren nu alsnog eerst de wortels moeten uitgraven voordat ze de grond weer met nieuwe teakbomen kunnen aanplanten. Als men een overheidsvergunning heeft mag men deze door de natuur gevormde sculpturen uitgraven. Meestal worden deze wortels dan, door de opkopers en andere tussenhandel, voorzien van een voet. Dit kan een verlijmde teakhouten voet zijn maar ook een ijzeren, of van een andere metalen, voet.

Ieder teakhouten sculptuur is een kunstwerk op zich en kan binnen of buiten worden geplaatst. In weer en wind zal het onbehandelde teakhout lichter, naar grijs toe, verkleuren. Het zal echter niet rotten. Het is één van de duurzaamste soorten hout. Een wezenlijk deel van de kostprijs van onze teakhouten wortels wordt bepaald door het transport van het Verre Oosten naar Nederland, België of Duitsland. Tijdens het transport wordt namelijk ieder houtsculptuur beschermd door een op maat gemaakt frame. Maar ieder stuk is zijn prijs dubbel en dwars waard.

Behandeltip

Zoals hierboven aangegeven wordt het teakhout als het buiten staat grijs. Met speciale teakolie voorkomt u vergrijzing en geeft u het teak extra glans. Het hout kan ook worden gebeitst.

Social media
Facebook logo LinkedIN logo
Blogger logo Google plus logo